Diyetisyen İpek Ağaca, "Yemekten sonra sakın çay içmeyin" diyor. İşte
Ağaca'ya göre yemek üzerine içilen çayın inanılmaz yan etkisi.
Diyetisyen İpek Ağaca, yemekten sonra çay içilmesinin vücutta demir
eksikliğine yol açtığını söyledi. Çay tüketiminde dikkat edilmesi
gereken noktalar hakkında bilgi veren Ağaca sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye’nin
hangi şehrine giderseniz gidin, hangi restoran veya lokantaya
girerseniz girin yemekten sonra garson size çay ikram etmek
isteyecektir. Ya da; garsonun ikram etmesine zaman bırakmadan siz
çayınızı zaten isteyeceksinizdir. Bu alışkanlığımız, sağlıklı beslenme
açısından bakıldığında çok da doğru bir davranış değildir. Çünkü
yemekten sonra içilen çay, demir içeren besin tüketildiyse, yemekle
birlikte alınan demir mineralinin vücut tarafından kullanımını
sınırlar.
KAHVE DE SUÇLU Bu
ne demektir; örneğin; yemekte kırmızı et yemiş olun, yemeğin hemen
ardından çay içtiğinizde vücudunuz, köfteden gelen demirden tam olarak
faydalanamayacaktır; çünkü çayda bulunan ‘tanen’, demirle bağlanarak
demir emilimini azaltıcı etki gösterir. Kahve için de aynı şey
geçerlidir. Yemekten en az 1 saat sonra tüketilen çay ve kahve demir
emilimini etkilemez. Bu nedenle çay yemekte en az 1 saat sonra
içilmelidir.(Bugün)